TU/e Student Start-ups – VIRTUe Solar Decathlon Middle East 2018

Geschreven door: Michiel Derikx – Contest Captain Communication bij team VIRTUe.

De eerste keer dat ik Roel Wessels zag binnenkomen wist ik het al: dit is een echte Brabander.

De eerste indruk is een vriendelijke energieke man. Tijdens zijn presentaties zet Roel deze persoonlijke kenmerken ontzettend goed in. Vriendelijk, door op een positieve manier interactie aan te gaan met het publiek, waarbij hij al na de eerste ontmoeting je naam onthoudt. Energiek, door de passie die hij uitstraalt als hij een concept duidelijk maakt door een metafoor.

Roel begeleidt studenten teams aan de Technische Universiteit van Eindhoven. Dit doet hij niet zomaar, dit doet hij ontzettend goed! De begeleiding die Roel geeft is op te delen een twee sessies: de kennissessies en de werksessies.

Kennissessies

In de kennissessie wordt de informatie uit zijn boek: ‘De Complete Projectmanager’ gepresenteerd. Om deze sessies goed bij te houden is het zeer aan te raden om het boek ook te lezen. De kennissessies zweven tussen een college en een voorstelling. Dit komt omdat Roel met zo’n ontzettende passie, en met een breed scala aan metaforen, de verschillende concepten van projectmanagement duidelijk maakt. Dit is echt heel nuttig, abstracte concepten zijn namelijk moeilijk om in een keer echt goed te begrijpen. Door gebruik te maken van metaforen laat Roel je de situatie echt voelen en persoonlijk inschattingen maken met hoe te handelen. Hierdoor lijkt het haast alsof je praktijkervaring opdoet in plaats van het eigen maken van droge leerstof.

Tijdens de kennissessies worden onderwerpen behandeld waaronder: essenties van projectmanagement en Agile leiderschap, stakeholdermanagement, project decompositie in combinatie met system engineering, persoonlijke effectiviteit, situationeel leiderschap, hoe maak je een integraal en actiegericht plan,  het Agile/Scrum-proces en projectuitvoering.

Werksessies

De tegenpool hiervan is de werksessies. Hierin komt Roel op bezoek bij het studententeam, in mijn geval bij VIRTUe. Hierin analyseert Roel in een razend tempo de situatie in het team. Hij maakt ijverig notities en leert snel de huidige structuur in het team en heeft een gevoel van de verstandhouding tussen de verschillende functies en personen die hierop zijn ingedeeld. De kennissessies geven structuur aan in de werksessies, maar als er vragen zijn of een ander onderdeel heeft meer aandacht nodig dan is Roel flexibel en past zich aan. De rol van Roel tijdens de werksessies is precies andersom als bij de kennissessies. Hij luistert, observeert en geeft dan het geweldigste advies hij relateert namelijk onze praktische ervaringen aan de abstracte concepten die zojuist zijn besproken in de kennissessies. Door dit advies weten wij precies hoe te reageren op de situatie.

Inhoudelijk worden tijdens de werksessies onderwerpen behandeld zoals: projectorganisatie optimaliseren om zowel het product van Virtue (het duurzame huis LINQ) te ontwerpen en te bouwen als te scoren op alle aspecten van de wedstrijd, Het maken van een zichtbaar plan waarin alle disciplines samenwerken, aanbrengen van heartbeat in de projectuitvoering, nemen van regie en initiatief bij het aanpakken van tegenslagen (het team dat het beste de omstandigheden naar zijn hand kan zetten wint).

Al met al, Roel Wessels is De Complete Projectmanager begeleider.

Roel, bedankt voor alle begeleiding die je VIRTUe hebt gegeven!

 

VIRTUe

VIRTUe neemt deel aan de Solar Decathlon Middle East 2018. Een internationale wedstrijd waarbij 22 studententeams van over 16 landen het meest duurzame en innovatieve huis bouwen. Deze 22 huizen worden binnen 15 dagen gebouwd en twee weken lang gepresenteerd in November in Dubai. Daar worden de huizen beoordeeld op 10 punten het huis met het hoogste totaalaantal scorepunten wint de Solar Decathlon.

Het doel van VIRTUe is om het huis, genaamd LINQ, einde collegejaar 2017-2018 op de campus te realiseren en te presenteren tijdens de Dutch Technology Week 2018, te Eindhoven. Dit functioneert als een testbouw voor de echte wedstrijd later 2018, namelijk de Solar Decathlon Middle East in November.

Om met een multidisciplinair team de uitdaging aan te gaan om een geïntrigeerd ontwerp te maken is een hele klus. Het team bestaat uit vijftig man van zowel fulltimers als parttimers. De interne communicatie, de samenwerking met partners, de tijdsplanning, het ontwerpen, de voorbereidingen en de realisatie moeten allemaal perfect gaan om zo de maximale punten te scoren.

www.teamvritue.nl

VIRTUe en Project management – belangrijke elementen

De Product Breakdown Structure is een ontzettend belangrijk concept om het project op te delen in behapbare stukken zodat iedereen in het team begrijpt waar hij of zij mee bezig is en dit ook kan relateren met het grotere geheel.

Stakeholder management: hoe ga je om met je partners en hoe verbeter je de verstandhouding tussen VIRTUe en haar partners.

Het heeft geen zin, om in een team als VIRTUe met deze omvang en een project met deze complexiteit, alleen keihard te zitten werken waardoor je contact met de buitenwereld uitstelt. Dit noemt Roel ‘duikboot’-gedrag. Als je een samenwerking aangaat binnen of buiten het team maak dan bewust vroeg contact, al is het maar het opsturen van de afspraken na afloop van een meeting. Hierdoor laat je voortgang zien en zorg je dat je niet afdwaalt van een gedeeld doel. En als je het goed doet ben je niet aan het werk ten gevolge van anderen, maar ben je voorbereid en kun je op een actieve manier invloed hebben in het project.

Het behapbaar maken van het project zorgde ook dat de de subteams onderdelen hadden waaraan ze konden beginnen. Hierdoor werd de grote knopenbol langzaam ontrafeld en kwam er overzicht in het project.

Management van het team. Hoe beheer je een groot team waarin iedereen een gelijke mening heeft en zorg je dat communicatie tussen teamleden vlekkeloos gebeurt.

Zorg dat projectmanagement meteen op de agenda staat van een startup. Neem advies echt tot je en pas het toe in je eigen unieke situatie. Alleen jijzelf kan het doen, de andere staan aan de zijlijn.