Tegeltjes

Heb jij inmiddels ontdekt dat het noemen van een deadline juist zorgt dat het uiteindelijk ‘net niet’ op tijd af is?

Het noemen van een deadline heeft tot gevolg dat mensen zich op deze deadline gaan richten en geen inspanningen meer doen om eerder resultaat op te leveren. Ook sturen op commitment kan averechts werken: hoe meer druk, hoe meer veiligheidsmarge men incalculeert, maar daardoor ook minder gevoel van urgentie wat juist leidt tot uitstelgedrag. Deadlines halen vraagt om een subtielere aanpak dan vertellen wanneer het af moet zijn!

 

 

Waarin zit volgens jou de kracht van Scrum? In het voorgeschreven proces of in de wijze waarop de deelnemers aangezet worden tot ander gedrag?

Misschien is het vooral het mogelijk maken van gezond verstand en gedrag: een product backlog met duidelijke scope en ook nog eens geprioriteerd, een dagelijks teamoverleg om samen het werk af te stemmen, vaste timeboxen met vast team, wijzigen zijn gewenst maar niet tijdens het huidige werk, feedback na elke oplevering, … Heb het lef om te investeren in gedrag, mét en zónder Scrum!

 

de-complete-projectmanager-roel-wessels-holland-innovative-projectmanagement-focus-op-de-kritische-parametersWeet jij exact waar je op moet letten tijdens de uitvoering van je project?

Kritische parameters zijn dié kenmerken waar je dagelijks op moet letten omdat ze vertellen hoe ver je van het einddoel af bent. Denk aan een essentieel productkenmerk, het aantal bezoekers op je website, de snelheid van het productieproces of de kostprijs van je ontwerp. Deze parameters onderscheiden zich van ‘naijlende’ kenmerken als tijd en geld, omdat ze vóóraf vertellen hoe je er voor staat en je dus nog kunt bijsturen.

 

 

de-complete-projectmanager-roel-wessels-holland-innovative-projectmanagement-projectmanagement-is-structureren-plus-beinvloeden

Inhoud dogmatisch scheiden van management? Dat is een beetje als ‘fietsen met zijwieltjes’. Het voelt even makkelijker, maar leidt vaak tot een onoverzichtelijk en moeilijk stuurbaar project.  

 

Effectief projectmanagement in een complexe omgeving vraagt om innige samenwerking door alle disciplines vanaf het prille begin tot het einde. Zorg voor een mix van vakmanschap en creativiteit zowel op inhoudelijk als op management vlak.

 

 

 

de-complete-projectmanager-roel-wessels-holland-innovative-projectmanagement-je-raakt-makkelijker-tijd-kwijt-dan-dat-je-kunt-terugwinnen

Is het je op reis wel eens opgevallen hoe lang je harder moet rijden om ‘verloren’ tijd goed te maken?

 

Als je op een afstand van 240 km met een snelheid van 120 km/h na een kwartier 15 minuten pauze neemt, moet je daarna consequent 140 km/h rijden om op tijd te komen. Zo werkt het ook in projecten: tijd goedmaken kost veel energie, zorg dus dat je aan het begin van het project niet onopgemerkt veel tijd kwijtraakt! 

 

 

 

de-complete-projectmanager-roel-wessels-holland-innovative-de-tomtom-ziet-herplannen-als-een-zinvolle-routineklus

Speel jij met de wijzigingen in het project of spelen de wijzigingen met jou?

 

Hou niet statisch vast aan je plan, maar leer je aan om elk moment – net als je TomTom – met oprechte interesse vooruit te kijken naar het doel en de dan beste route te kiezen en te communiceren. Wijzigingen neem je zo automatisch mee zonder dat ze (opgeteld) een groot probleem worden. 

 

 

 

de-complete-projectmanager-roel-wessels-holland-innovative-commitment-geven-kun-je-timen-verwachtingen-niet

Frustreert het jou wel eens dat de opdrachtgever vaak al weet wat de deadline en het budget is, vóórdat jij een voorstel gedaan hebt?

 

Een proactive projectmanager heeft metéén een plan en stuurt de verwachtingen. Details komen later wel!

 

 

 

 

de-complete-projectmanager-roel-wessels-holland-innovative-scrum-geeft-vanzlf-estafettegedrag-zonder-merk

Lukt het jou om de kracht van verschillende methoden te combineren?

 

Agile projectmanagement en de Theory of constraints (TOC) van Goldratt hebben meer overlap dan je zou denken. De laatste Scrum sprints met niet-kritische functionaliteit zijn eigenlijk Goldratt’s projectbuffers en de daily stand-up meeting voorkomt veligheidsbuffers in commitments.

 

 

 

de-complete-projectmanager-roel-wessels-holland-innovative-projectmanagement-start-met-communiceren-als-het-project-nog-leuk-is

Hoe zorg jij ervoor dat je al aan de relatie met alle belanghebbenden van je project werkt vóórdat het spannend wordt?

 

Tussen reactief gedrag en beïnvloedend gedrag ligt soms een verbluffend dun lijntje.