TU/e Student Start-ups – Blue Jay Drone
Geschreven door: Liza Boormans – Team Manager studententeam Blue Jay Eindhoven
Zoals Quinty van studenten start-up InMotion in de eerste blog schreef: “Op de Technische Universiteit Eindhoven hebben ze studententeams. Dit zijn groepen studenten die een groot doel hebben, …”
Zo is Blue Jay Eindhoven ook één van die studententeams. Wij ontwikkelen als start-up een product dat uniek, creatief én innovatief is, namelijk: indoor, autonome en intelligente drones voor in de gezondheidszorg. Het multidisciplinaire team (lees negen verschillende studieachtergronden) bestaat uit negentien studenten afkomstig van over de hele wereld.
“… zoals meedoen aan een landelijke of zelfs wereldwijde wedstrijd met het product dat ze zelf hebben ontwikkeld.”
Maar stel je nou eens voor dat er (nog) géén wedstrijd, race of competitie de right fit is voor jouw innovatie. Is er dan alsnog voldoende uitdaging om een studententeam te vormen? Jààzeker!
Team Blue Jay ontwikkelt een maatschappelijk relevant product. Vliegen van A naar B in 0,1 seconde sneller dan een ander team brengt ons niet dichter bij ons doel. Echter, een drone die van A naar B kan vliegen, daarbij zowel objecten als mensen kan vermijden en ondertussen nog “ff” bij drie patiënten de hartslag kan meten, dat klinkt al een stuk interessanter, niet? Wij spreken van een overwinning als er een nieuwe functionaliteit is toegevoegd aan de drone (én het werkt); kampioen worden staat op de planning!
Juist ja, een planning…Plannen. Cruciaal. Maar hoe krijg je bij een zeer diverse, dynamische en eigenwijze groep studenten de neuzen dezelfde kant op? Nou, laten we beginnen bij het begin.
Projectmanagement coach
Afgelopen zomer vond de overgang plaats van team Blue Jay#2 naar Blue Jay#3. Vanuit het oude team werd het idee van een drone in de gezondheidszorg meegegeven, maar een concrete visie ontbrak. Vanaf het begin was duidelijk dat het team weinig ervaring had in projectmanagement en dat de opstartfase (te) langzaam ging. Mijn team had behoefte aan een coach die enthousiast werd van het idee om ons actief te begeleiden bij projectmanagement, on the job te willen coachen, ons kon uitdagen en ons vooral niet zou overladen met theorieën en termen waar het world-wide-web al vol mee staat.
Klinkt allemaal mooi en aardig, maar ja, waar vind je dan zo’n enthousiaste, flexibele en motiverende “projectmanager coach” die bereid is om teams, bestaande uit studenten notabene, naar een next level te brengen? Mijn motto: iets dat moeilijk is, is niet onmogelijk. Zo kwam ik in contact met Roel Wessels van Holland Innovative.
Duikbootgedrag is contact met de markt uitstellen
Tijdens onze eerste werksessie met Roel maakten wij kennis met de term “Duikbootgedrag”. We hadden Roel het plan voorgeschoteld dat we aan het eind van het academisch jaar een spectaculaire demonstratie wilden geven voor onze partners en stakeholders. Echter onze visie was onduidelijk en de einddemonstratie had noch vorm noch invulling. Maar goed, met het idee dat we nog één heel jaar voor de boeg hadden probeerden we onszelf gerust te stellen. Technische kwaliteit? Ja, dat had het team zeker. Hoge motivatie? Dubbelcheck! Het zou allemaal wel goed komen. Een perfect voorbeeld van Duikbootgedrag. En ik kan je vertellen, daar kom je bij Roel niet mee weg.
Roel maakte ons ervan bewust, dat er nieuwsgierigheid gewekt kan worden door de buitenwereld mee te nemen in het ontwikkelproces. Iets tonen aan het publiek dat nog niet af is, is juist mega interessant en zorgt voor vroege feedback. Zo kwam al snel het idee om halverwege het jaar een Droneshow te organiseren voor onze partners en stakeholders. We beseften maar al te goed dat alleen een presentatie geven over de vooruitgang van Blue Jay niet voldoende en overtuigend genoeg was. Want: een drone die niet kan vliegen, is natuurlijk geen drone. Nee, de drone zelf moest kunnen tonen wat er al bereikt was. We legden ons als team dan ook een harde deadline op: midden februari 2018, dan moest en zou ie vliegen. Autonoom.
Een idee zonder uitvoering is een No-Go
Tijdens onze sessies met Roel gingen we aan de slag met product breakdowns. Daar gebruikten we geen fancy computerprogrammaatje voor, maar grote papieren vellen en stiften. Aan de hand van deze breakdowns bloeiden er heftige discussies op, kwamen er taken aan het licht en ontstonden tussen de verschillende disciplines in het team nieuwe samenwerkingsverbanden. Als je dit zo leest zou je bijna zeggen, zoals Roel dat op z’n Brabants zou doen, dat gi van ’n lèije dèkske. Verre van! Er kwam namelijk duidelijk naar voren dat een heldere visie voor Blue Jay ontbrak en dat we deze nodig hadden als basis voor zowel ons eigen team, maar ook voor de teams die in onze voetsporen zullen treden.
Dit zette het team vroegtijdig op scherp. Haarscherp. De knop ging om. Er werden meetings ingepland met bestuursleden, zorgverleners en patiënten van ziekenhuizen en zorginstellingen. Parallel werd er aan een technische roadmap getimmerd met als gevolg dat in rap tempo drie verschillende drone prototypes de lucht in schoten. Stukje bij beetje werd er een visie gevormd waar zowel de user, partners als het team warm van werden. Twee maanden voor de demonstratie gingen de uitnodigen al de deur uit met de aankondiging van “Blue Jay’s Droneshow” en zoals je weet #bijzijnismeemaken: men keek er naar uit en zou hiervoor speciaal naar Eindhoven komen! Dat hadden we toch mooi voor elkaar gekregen. Eén dingetje: de drone stond toen meer op de grond dan dat ie in de lucht te vinden was…
Het publiek voelde de team spirit
Hoe smooth alles in de planning ook op elkaar is aangesloten, in praktijk overkomen je altijd dingen die je niet had voorzien. In de periode rondom een evenement wordt het altijd extra duidelijk dat een studententeam, met alle respect, geen kantoorbaan van 9-tot-5 is. Van projectmanagement tot aan cable-management, van warme bitterballen voor de gasten tot aan het lettertype van de presentatie: het moest en zou kloppen.
En hoe mooi is het dan, als het op het moment suprême gaat zoals zowaar gepland?! Plus dat het publiek de chemie binnen het team en de team effort zowel kon zien als voelen. Een échte Team Prestatie! Maximaal Genieten. Overwinningsgevoel.
Toekomstig spektakel door een gebalanceerde roadmap
Maar (Roel vindt vaak dat ik teveel “Maar”) hoe krijg je het team dan weer scherp terwijl het overwinningsgevoel overheerst? Een overwinning betekent een stap dichter bij het kampioenschap, maar er zijn nog een aantal belangrijke wedstrijden te gaan waar we ook moeten vlammen…
Zo staat er voor ons momenteel nog het eindevenement gepland voor midden juni. Hét evenement om te laten zien wat Team Blue Jay in één jaar heeft weten te bereiken. Sinds januari zitten we om de tafel met verschillende partijen om tezamen te kijken naar de invulling van dit evenement. Aan de hand hiervan zijn requirements opgesteld en de laatste weken zijn we druk geweest om hierin prioriteiten te stellen en afwegingen te maken. Want wat voor de voortgang van Blue Jay cruciaal is, levert niet altijd direct het “wow-effect” op bij de buitenwereld. En andersom vragen sommige gewilde functies te lange ontwikkeltijd.
Toch hebben we dit, als team, weten te vertalen naar een technische roadmap die moet leiden tot een spectaculaire onthulling in juni en die stiekem meer zal zijn dan alleen een onthulling. Namelijk een grote stap dichterbij onze droom: een drone assistent voor in de gezondheidszorg.
Foto’s: Bart van Overbeeke